10 Top Punctuation Problems for Writers10 Top Punctuation Problems for Writers and How to Avoid Them

By Lori Wade

Punctuation is usually the most ignored grammar aspect when it comes to writing. Yet, it might make you look really unprofessional in the eyes of your readers. In some cases, they may just fail to understand you well. Learn the most crucial punctuation mistakes and take all the necessary steps to avoid them.

1. Oh that comma

The use of commas adds necessary breaks into the text. Without commas, it would be difficult to choose an appropriate intonation and divide the sentences into logical parts. You can either miss them where they are necessary or put too many of them into the text.

Solution:

Read your sentence out loud and pay attention to those places where you make pauses. Don’t put commas after “but” or “and” if the second sentence doesn’t have a subject. If you see your sentence is too long and overloaded with commas, try replacing some of them with periods and making two or even three sentences out of one.

2. It’s or Its

Inappropriate use of any of these forms is quite widespread in writing today. Though being seemingly similar, they have absolutely different meanings, and their misuse can affect the entire sentence. This is actually one of the most popular mistakes that even experienced writers can accidentally make.

Solution:

It stands for it is or it has while its is used when you are referring to a possessive form of something. Always read your text upon writing. It will help you spot even those mistakes you’ve been confident you’ve avoided.

3. Confusion with apostrophes

The use of apostrophes can often be a problem, especially for non-native language speakers. Even if you remember to put an apostrophe whenever you need to create a possessive form, some issues are still unclear when you do it.

Solution:

It’s their’s – apostrophe shouldn’t be used here. Be careful when the noun that is used before another noun serves as an adjectival label (e.g. writers conference). In this case, no apostrophe is required either. When we need to create a possessive form out of plurals, keep in mind that they already end in s and the apostrophe has to be placed at the end of the word (e.g. babies’ beds).

4. Too many exclamation marks

Do you really think you will grab more attention if you use exclamation marks all over the text? It will only make your text annoying. By the excessive use of exclamation marks, I mean either using them after each sentence or using three or more marks in a row.

Solution:

Remember: if you add more exclamation marks than necessary, it won’t make your information more meaningful. Leave them for some really impressive facts or details. Don’t make your readers bored with them. In addition, your text will look visually unattractive if it’s overcrowded with exclamation marks.

5. Hyphen or Dash

The misuse of dashes and hyphens in a text is quite widespread among writers. And that’s not just because of not understanding the difference. It’s mainly because of some keyboard limitations when you work in certain text editors.

Solution:

Hyphen (short line) is used to bridge two or more related words (e.g. face-to-face). Dash (long line) is used to describe things in detail or show a better explanation of something. Very often, it’s possible to see a dash shown as “–” (two hyphens). Make sure you use it as “–“ to look more professional.

6. Misuse of quotation marks

The excessive use of quotation marks in a text is quite common. They are often used to emphasize certain parts of the sentence and make them look visually stronger. When nothing is quoted, neither single nor double marks are relevant.

Solution:

As the name suggests, we should use the quotation marks only when we quote someone’s words. When you really need to emphasize something, consider using italic or bold font, or even write it in a different color. One more important detail about the quotation marks is their combination with the commas, periods, exclamation and question marks. All the punctuation marks should be put inside the quotation marks.

7. Colons and semi-colons

These are sometimes mistakenly used interchangeably in the text or used where starting a new sentence would be much better.

Solution:

Colons are used in a text to introduce one or more items. However, try not to use colons when the list follows the verb (e.g., I want tea, breakfast, and water). They are also used when you are listing items one per line or when two independent clauses are used, and one of them explains another one (e.g., He got what he deserved: he really worked hard to get this promotion).

8. One more comma problem

While sometimes you just need your common sense to feel when commas are required, in the majority of cases, you will still have to rely on the rules to make sure you use commas where necessary.

Solution:

All the introductory words (Moreover, In addition, However) are separated with a comma. When you need to specify some unessential information in the text, you’d better separate it with commas too. You should also use it before a direct quotation.

9. Inappropriate punctuation of Latin abbreviations

Latin abbreviations are used quite frequently in the text. However, some of them can sometimes be misused or punctuated incorrectly.

Solution:

etc. means so on. If it’s put at the end of the sentence, one more period is not required.

e.g. means for example. It’s followed by a comma.

i.e. means that is, in essence. It is followed by a comma as well.

10. Punctuation of bulleted lists

Bulleted lists make it easier to present information and list things. They are used so frequently that it’s necessary to know how to punctuate them properly.

Solution:

If one bullet covers a full sentence, use periods at the end of each.

Use no punctuation marks after single words or phrases. However, the last item in the list will be followed by a period.

Do not use semi-colons to separate the list items.

Now in short

Did you know that appropriate punctuation can make you look more reputable in the eyes of your readers and strengthen your reach? To take care of your punctuation, read trusted resources on a regular basis and pay attention to all the unclear moments you’ve been uncertain about, you may also use some reliable proofreading service. After writing your posts, upload your content to punctuation checkers to see whether you’ve made any mistakes. It will be easier for you to remember the punctuation rules and avoid these mistakes in future.

Lori WadeLori Wade is a freelance content writer who is interested in a wide range of spheres from education and online marketing to entrepreneurship. She is also an aspiring tutor striving to bring education to another level like we all do. Lori is used to handling many writing orders at the same time, and as she likes sharing her ideas and experience, she decided to write a great article for you to show how multiple tasks should be dealt with. If you are interested in writing, you can find her on Twitter or Google+ or find her in other social media. Read and take over Lori’s useful insights!

This page was last updated on February 9th, 2017

One thought on “10 Top Punctuation Problems for Writers

  • April 16, 2017 at 1:50 pm
    Permalink

    I love writing, and I’m not too good with grammar, so I find these writing tips enormously useful.

    Reply

Add Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

91 Shares
Share29
Tweet30
+16
Share13
Stumble2
Pin11